Glas en lood

MMisschien kent u onze kerk niet zo goed, of heeft u alleen vage herinneringen, het is zeker de moeite waard om eens binnen te stappen. Eens tijd nemen voor die prachtige ramen. Bijvoorbeeld de ramen rondom het altaar, die in 1968 gemaakt zijn door Han Bijvoet. Deze drieluik vertelt over de reis van Engelmundus uit Ierland naar de lage landen en zijn prediking in de omgeving.

                                                     

Maar als u naar beneden scrollt komt u ook andere ramen tegen.

Bijvoorbeeld het grote raam naast het orgel voor in de kerk dat Joep Nicolaas in 1934 voor het veertig jaar priesterfeester van pastoor van der Meer heeft gemaakt.  Op dit raam zijn in het middengedeelte heiligen afgebeeld, onder meer Engelmundus.

U vindt andere ramen van Han Bijvoet in de zijkapel, deze zijn in 1962 gemaakt. Het stelt de verheerlijking op de berg Tabor voor. Christus in het midden en Mozes en Elia aan weerszijde. Onderaan zijn de apostelen Petrus, Johannes of Jacobus weergegeven.

 

                                            

                 

Hoog in de kerk zijn de ramen van de acht zaligsprekingen. De glazenier van deze ramen is onbekend. We kunnen deze ramen lezen als belofte en levensweg. Vijf zaligsprekingen zijn gefotografeerd.

 

            

        

We zijn Paul Donker Duyvis zeer erkentelijk, hij heeft van een aantal ramen prachtige foto’s gemaakt.