Grandioos, wat een actie!

<

Zaterdag 16 april was het schitterend weer, de zon scheen flink en al voor 10:00 uur kwamen de mensen met boodschappentassen vol de kerk in. De hele ochtend bleven de mensen maar komen. Allemaal bedoeld voor de bewoners en vluchtelingen in de Oekrainsche stad Lviv. Echt gradioos wat de mensen meenamen. De zes vrijwilligers in de Engelmunduskerk hadden er hun handen vol aan. Van te voren waren bananendozen op tafels gezet, zodat de ingezamelde goederen direct gesorteerd werden. Dat lukte maar gedeeltelijk omdat de toestroom zo groot was. Sommige mensen hadden één of meerdere pakken pasta of rijst bij zich, anderen kwamen met vuilniszakken vol sportschoenen of bijvoorveeld met verbandmiddelen. Soms was er even geen plek waar de spullen gezet konden worden, maar met vereende krachten ging alles goed. Uiteindelijk zijn ruim veertig bananen- andere dozen vol met medicijnen, verband- materiaal, droog voedsel babymelkpoeder enzovoorts ingezameld, de talloze slaapzaken, schoenen en kleding werden niet uit de plastic zakken gehaald maar naar de parochiezaal gebracht.

Zoals een van de vrijwilligers het zei: “we waren allemaal overdonderd door het enthousiasme van zoveel mensen én spullen. Het was ook een fijn gevoel zo met elkaar bezig te zijn.”

Het is fantastisch dat we zaterdag de sociale kant van de kerk hebben laten zien. Naar aanleiding van de actie noteerde de IJmuider Courant uit de mond van een vrijwilliger: “Als we iemand een menswaardiger bestaan kunnen bieden, moeten we dat doen”.

Een andere vrijwilliger was zo vriendelijk om zijn bestelbus met aanhanger ter beschikking te stellen, het werd helemaal vol geladen en diezelfde middag reed hij naar een depot in Amsterdam waar het met een tranport meegaat naar Lviv. 

Op de terugweg werd er langs de Mariakerk gereden, ook toen is de bus weer volgeladen. Op dinsdag en woensdag werden de spullen van de Mariakerk maar ook de slaapzakken en kleding weggebracht.